Pí Víno
Milovníci vína tvrdia, že je to po vode najzdravší nápoj.
Iní ho nazývajú elixír života. Zo štrnástich esenciálnych prvkov potrebných pre ľudský organizmus sa ich v hroznovej šťave nachádza trinásť. Víno obsahuje rastinný koenzím Q10, vitamíny C, E, Beta-karotén a prírodné antioxidanty. Organizmus chráni pred nadmernou tvorbou voľných kyslíkových radikálov, ktoré urýchľujú starnutie buniek. Aplikácia antioxidantov je účinnejšia vo forme nápojov, ktoré prechádzajú žalúdkom kratšiu dobu, revitalizujú črevnú flóru, vytvárajú optimálnu pH hodnotu a majú tým rýchlejšiu účinnosť. Alkohol a chuťové látky obsiahnuté vo víne podporujú uvoľňovanie gastrínu, látky, ktorá spôsobuje zvýšenú produkciu žalúdočnej kyseliny. Víno tak robí najmä ťažké jedlá ľahšie stráviteľnými a aj chutnejšími. Dnes je o alkohole toľko odborných štúdií, že možno zodpovedne vyhlásiť, že je zdravý, lebo je prirodzený. Ľudský organizmus si sám vyrába malé množstvo alkoholu, v tele ho majú aj úplní abstinenti. Alkohol konzumovaný s mierou povzbudzuje látkovú premenu a podporuje prekrvenie. V neposlednom rade etanol reguluje hladinu cholesterolu v tele. Zvyšuje tvorbu HDL (dobrý cholesterol) a znižuje hladinu LDL (zlý cholesterol)
Vo víne je nielen pravda, ale aj zázračná látka resveratrol, ktorá tiež patrí do skupiny antioxidantov. Pôsobí protizápalovo a brzdí rast rakovinových buniek. Vitamíny B-komplexu, aminokyseliny, kyselina pantoténová a listová zas zvyšujú sexuálnu výkonnosť. Víno obsahuje veľa draslíka a rôzne ďalšie minerálne soli a stopové prvky. Fosfáty, ktoré sa v ňom nachádzajú, pôsobia stimulujúco, železo a vitamín B12 urýchľujú tvorbu červených krviniek. To zvyšuje transport kyslíka v krvi. Pitie vína taktiež znižuje tvorbu fibrinogénu, látky podporujúcej zrážanlivosť krvi. Práve zvýšená zrážanlivosť krvi má na svedomí mnohé embólie, trombózy, srdcové a mozgové infarkty. Niektoré flavonoidy vo víne pôsobia dokonca proti tumorom, katechín znižuje riziko infarktu a mozgovej porážky, polyfenoly patria do skupiny antioxidantov.
Ľudia, ktorí pijú pravidelne, ale striedmo víno, sú vystavení menšiemu riziku, že dostanú Alzheimerovu chorobu. Predpokladá sa, že je to spôsobené obsahom antioxidantov vo víne. Dokonca aj pevnejšia a pružnejšia pokožka sa dáva do súvislosti s každodenným pitím vína.
- technológia má výrazný antioxidačný efekt. Upravením vína - technológiou sme sa vyhli oxidačnému procesu, ktorý urýchľuje starnutie vína. Viazaním aktívneho kyslíka sa ničí živná pôda pre mnohé mikroorganizmy a takto sa predchádza obávaným infekčným baktériám. Zároveň sú z vína odstránené toxíny, ktoré spôsobujú bolesti hlavy. - technológia v neposlednom rade zvyšuje antioxidačný účinok vína. - víno zostáva zdravé, uchováva si sviežu farbu, vôňu, chuť a trvanlivosť. Pri fľašovaní už nie je potrebné použiť konzervačné látky. Veď nechceme zdravo len jesť, ale aj piť. K tomu patrí aj konzumovanie „čistého vína“.
- vína:
Frankovka modrá je červené suché víno s charakteristickým odrodovým buketom po zrelom ovocí, jemná dubová, škoricová vôna a nižší obsah kyselín tvoria dokonale harmonické víno tmavo-rubínovej farby. Je to elegantné víno jemne výraznej arómy a zamatovej chuti s vyšším obsahom trieslovín. Typická je jemná adstringencia (sťahujúca chuť), plnosť a vyrovnaná kyslosť, primeraný obsah tanínu a nižšie kyseliny tvoria dokonale harmonické víno.
Rizling rýnsky je biele víno suché s vyšším obsahom kyselín, svetlej žltozelenej farby s jemným buketom po vôni lipového kvetu a broskýň. Je ostrý, temperamentný, bohatý na jemné chuťové rozdiely, vyznačuje sa neprekonateľnou sviežosťou a harmóniou.
A na záver malá rada: červené víno sa odporúča piť najmä večer, nakoľko upokojuje a podporuje spánok. Biele, naopak podnecuje, okrídľuje a dvíha našu aktivitu.